| COMMNET(0)

HOW DID I DO?

That's also the question. How did I live outside of Japan for 10 years. Neither I am from a rich family nor I won a lottery. But i was very lucky that i could go to america for an exchange student program for a year during my high school time so I could learn to speak English that made my start in Europe quite smoother. But without much help, patient and understanding from my friends in Europe and in Japan, my parents and my family, my private and business partners, it was not possible. Besides that, what else could it be? then It all comes to my mind the word "flow". I would say this flow of open imagination and passion took me to this place where i am now.

One of my Japanese friend who I met on the street by accident in Bangkok, he is based there exporting US used clothes from BKK! to Japan said "hmmmmmmm, that's very difficult to answer how i managed it.......hmmmm....". That's exactly I would say now to somebody who come to ask "how can you live abroad?". But back then I thought "Why he doesn't give me a tip?" But now I know that's the right answer. there is no answer. everybody has their own way. ahaha stupid me.

One thing i was very sure was that I only wanted to do things i like. Things I can get excited like wow wow! So although there were offers during my stay in Berlin which i could earn money I didn't because exporting tools for glasses, or goods for pets to Japan were simply not my thing. My interests stays always quite same. something to do with fashion, art, music, night life, furniture and design. So i just open my ears and eyes to look for something wow. basically that's it. So it was very very essential to be conscious what I love.

どうやって10年間海外で生きることができたのか?それも次の質問だ。僕は裕福な家の出ではないし、宝くじに勝った訳でもない。まず言葉の問題。本当にラッキーだったのは両親からの援助によって高校の1年間アメリカに留学させてもらえることができたので英語がしゃべれた。って言う事はヨーロッパ生活のスタートに勿論大きく助けとなった。次にヨーロッパと日本にいる友達、両親、家族、パートナー、それとビジネスパートナーからの大きなヘルプととけ込むまでの暖かい理解と忍耐力。後は自分の好みや情熱に正直に想像力を働かせて「Flow-流れ」に乗って興奮し続けたら今の場所に着いたとでも言うんだろうか。

バックパッカーを始めた時バンコクのカオサンで大学時代の後輩達にばったり出会った。彼らはバンコクに住んで物をバンコクから日本へ売る事を生業としている彼らだったのだけれどもこう言った。「どうやって海外で生活できるようになったかですか?んー。。。。それは説明するのが難しいですね。」多分僕も今は同じように答える。でもその時は「ち、なんだよヒントぐらい教えてくれても良いじゃんよ」って思った。でもそんなヒントなんてありゃしないんだ、皆それぞれ独自の方法でそこにたどり着くんだからって随分と時間がかかったけど思った。あはは。

ただ最初から自分で分かってたのは自分の好きな事だけやろうって言う事。自分で鼻息荒く興奮できる事だけをやるって言う事。だからベルリン生活の間には眼鏡の道具をドイツから輸出するとか、ペット関連グッズを日本へ売るとか話は色々ともらった事があるけど実際お金を儲ける為には良いかもしれないけど一度もやらなかった。僕の興味は随分前からずーっと変わらなくてそれはファションに関わる事、アート、音楽、ナイトライフに関わる事、家具などのデザイン。その近辺に関わる事に対してアンテナを張っていつも敏感になってどんどん進んで関わって行った。自分の好きな事、情熱を傾けられる事をしっかり意識して生きる事は大事なんだなーと思った。

bockwurst.jpg

POST A COMMENT

Name :
Mail :
URL :
comment
PROFILE

Yoske Nishiumi

1967 Born in Tokyo.
1991 Graduated Meiji Gakuin University.
'91-'99 Worked at U.S. based product supply company in Tokyo.
2000 Left Japan for a backpack travel in 2000.
2000 Started to live in Berlin.
2002 2002 Conceived, organised and promoted Koi Klub event in Berlin which went on to take place internationally at venues: Club 11, Amsterdam (2006) and Trump Room Tokyo (2006).
2003 Started to work with Asics and Onitsuka Tiger releasing several exclusive sneakers.
2008 Attended Design Week DMY in Berlin in 2008 and “Berlin im licht” exhibition at MÄRKISCHES MUSEUM in 2008.
2009 Opened a temporary shop “Kiosk by Koi Klub” in Berlin
2010 Opened temporary shop “Spätkauf by Koi Klub” in Berlin.
Koi Klub was featured in magazines such as THEME (US), ICON (UK), DAZED AND CONFUSED (UK), CODE (NL), TOKION (JP), S2WTD (DE) and DESIGNBOOM:COM.

西海洋介

1967年 東京生まれ
1991年 明治学院大学卒業
91-99年 米国剃毛/洗口液製品企業勤務
2000年 低予算国外自由旅行開始
2000年 ベルリン生活開始
2002年 KOI KLUBイベントをベルリンで開始、後KOI KLUBをアムステルダム(CLUB11/2006), 東京(TRUMP ROOM/2006)で実施。
2003年 ASICS Europe B.V.と多様なプロジェクトを開始、KOIモデルスニーカーを数種類発売。
2008年 ベルリンデザインウィークDMYに参加, “Berlin im licht” 展(マルキシェズ美術館)に参加。
2009年 期間限定ショップ"KIOSK by KOI KLUB"実施。
2010年 期間限定ショップ“Spätkauf by KOI KLUB”実施。
掲載誌: THEME (US), ICON (UK), DAZED AND CONFUSED (UK), CODE (NL), TOKION (JP), S2WTD (DE)